Bağışıklık Sistemi Koronavirüsle Nasıl Savaşır?
Bağışıklık Sistemi Koronavirüsle Nasıl Savaşır? Bağışıklık Sistemi Koronavirüsle Nasıl Savaşır? Corona virüs Türkiye‘ye girdiğinden beri herkes endişeli durumda. Peki nedir bu koronavirüs? Koronavirüs’ten korunmak için neler yapılabilir? Korona virüs vücutta nasıl sorunlara neden oluyor?
Corona virüs dünya çapında yayılmaya devam ederken herkes endişeli durumda. Peki korona virüs bizi nasıl hasta eder ve virüsten korunmak için bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?
Aslında virüs denilen şey, canlıyla ilgili genetik madde taşıyan çok küçük bir hücredir. Virüsler bakterilerden bile çok daha küçüklerdir. Virüsler vücudumuza girdiklerinde genellikle bağışıklık sistemimiz onları tanır ve yok eder.
Corona Virüs ağız ve burundan vücuda girdiği zaman ilk olarak akciğerlere yerleşir ve burada üremeye başlar. Virüs akciğer hücrelerimize bağlandığında genetik bilgilerini taşıyan maddelerini enjekte etmeye başlar. Virüs genetik bilgilerini taşıyan maddeler hücrelerimize girdiğinde hücrenin kontrolünü ele geçirirler. Kontrolünü ele geçirdiği hücreye yeni virüsler üretme emrini verir. Hücre içinde çok sayıda virüs üretildikten sonra hücre patlar ve etrafa çok sayıda yeni virüs yayılır. Oluşan bu yeni virüsler diğer hücrelerimize gidip aynı şeyi yaparlar ve bu şekilde hastalıklı hücre sayısı kısa bir süre içinde katlanarak artmış olur.
Vücudumuzda Virüsler Neler Yapıyor?
Tabi virüsler vücudumuzda çoğalırken bağışıklık sistemimizin de eli armut toplamaz. Bağışıklık sistemimizin görevi vücudumuzu tıpkı askerler gibi savunmaktır. Vücutta yabancı hücrelerin olduğu farkedildiği zaman hemen çok sayıda bağışıklık hücresi bu bölgeye gönderilir. Ancak bağışıklık sistemindeki hücreler de birer hücre olduğundan korona virüs onlara da bulaşır. Bu durum vücudumuz için çok sakıncalı bir duruma neden olur. Virüs vücutta karışıklık yaratır ve bağ sistemi hem yabancı hücrelere hem kendi hücrelerimize saldırmaya başlar. Bu nedenle Akciğerlerimizde tam bir savaş durumu hakim olur. Tıpkı savaş yapılan bölgedeki binaların hasar görmesi gibi akciğer hücrelerimiz de çıkan bu savaştan zarar görmeye başlar.
Ancak bağışıklık sistemimizi yenmek o kadar kolay değildir. Çoğu kişide coronavirüsün yarattığı bu karışıklık fazla sorun yaratmadan ortadan kaldırılır. Bağışıklık sistemindeki hücreler düzgün çalışmaya başlar ve virüsü akciğerlerden temizler. Ancak bazı kişilerin vücutları bu durumu hemen atlatamayabilirler. Coronavirüse yakalanan kişilerin yaklaşık %20’sinde akciğerlerde zatürre denilen durum ortaya çıkar. Zatüre basitçe akciğerlerde iltihap oluşmasıdır. İltihaplanan akciğerler yeterli oksijen alamadıkları için nefes darlığı ortaya çıkar ve hastalar solunum cihazına ihtiyaç duyabilirler…
-
Türkiye’de Kadınlara Yönelik Sosyal Yardım Programları: 4000 TL Destek
-
Kekik :Doğanın Mucizevi Şifası! Nasıl Kullanılır? Faydaları Neler?
-
Türkiye Erişim Engeli: Roblox Oyun Dünyası! Roblox Ne İşe Yarar?
-
PTT Çocuk Yardımı! 1 Ya Da 2 Çocuğu Olana Para! – SED Desteği!
-
Dijital Vergi Dairesi (GİB) Nedir? MTV ve Trafik Cezası Ödeme!
-
Tripy Elektrikli Bisiklet Kiralama Uygulaması